2011. augusztus 19., péntek

Motivációs levél – ami miatt te leszel a legalkalmasabb jelölt


Hogyan tudsz elkészíteni egy motivációs levelet?

Gondolom tisztában vagy vele, hogy egyre többször szükséges motivációs levelet írni pl.: egy új munkahelyre, egy mellékállásra, tanulmányi programokra vagy gyakorlatra. Ezeken nem kevés más pályázóval versenyzel. Pont e-miatt kell, hogy a motivációs írásod a legfontosabb értékeidet mutassa be, és ez által felfigyeljenek rá a felvételiztetők. Nagyon fontos, hogy add el úgy magad, mintha az adott munkakört neked találták volna ki. Most megmutatom mit tegyél, hogy te legyél a befutó.

Biztos olvastad már valahol, hogy a motivációs levélben milyen hibákat kellene elkerülnöd.
Most itt pontokba szedve megtalálod ezeket: 
  • Pontatlanul adod meg a címedet vagy nem írod végig
  • Helytelenül adod meg a címzettet vagy nem megfelelően nevezed meg a szükséges személyt, vállalatot (pl.: kimondottan furcsa lenne, hogy a Mercedes Benz-hez adod be a jelentkezésedet, de a megszólított valamiért mégis a VW-en)
  • Egy tartalmilag és formailag jól bevált írást alkalmazz
  • A levelet ne kifestőként használd, vagyis csak egy színnel dolgozz és háttérkép se legyen bármilyen komolyan is néz az ott ki
  • Csak jó minőségű nyomtatót használj, ne legyen foltos a levél és a szamárfülekre is figyelj
  • A borítékon is vedd elő a gyöngybetűidet és a feladó se hiányozzon 

Ha egy kis kutatást végeztél már ez ügyben, akkor ezeket már mind tudod. Egyértelmű, hogy így már előnyben érezheted magad, de ettől még nem a tied az állás.

De mutatok neked még olyan alap dolgokat, amelyekből majd meglátod, hogyan is kell megszerkesztened a motivációs leveledet.

Akkor nézzük is meg, hogy mik lennének ezek, amiket észben kell tartanod? 
  • Tudd, hogy milyen formában kell megírnod egy hivatalos levelet
  • Mutasd meg mi motivál téged abban, hogy oda felvegyenek
  • Azért jelentkezz, hogy megmutasd te vagy a legalkalmasabb a kívánt állásra
  • Ne legyenek benne helyesírási és nyelvtani hibák és a feltételes módot is mellőzd
  • Közérthetően fogalmazz, szlengektől mentesen
  • A megpályázott munkakörre és a hozzá kapcsolódó dolgokra összpontosíts, ha pl.: jól ping-pongozol, akkor azt itt ne írd le 

És számtalan alkalommal hallhattad már, hogy arra ösztönöznek: jegyzetelj magadnak, hogy miért jelentkeznél oda, milyen erősségeid, gyengeségeid vannak és ezekből mik kapcsolódnakm szorosan az álláshoz, amit megpályázol. Ez mind szép és jó, DE HOGYAN KELL EZT KIVITELEZNI?

Szerezz anyagokat a cégről vagy vállalatról, ahová mindenképpen menni szeretnél (pl.: a csapatmunkáról, a szükséges nyelvtudásról, a teljesítendő feladatokról) – ugye, hogy ez nem is olyan rossz ötlet?

Végezetül oké, hogy ezeket így bevágod. De ahogy már mondtam.., ezek még nem segítenek olyan mértékben, hogy TE legyél a nagy befutó. Úgy érzem, hogy felkeltettem a kíváncsiságodat már eléggé ahhoz, hogy halld egy nagy profitól is milyen kellékek kellenek a motivációs leveledhez, aminek segítségével nem csak előnyt kovácsolhatsz magadnak, hanem ténylegesen is te leszel a legjobb, úgy hogy hazugságot nem szükséges írnod. Vagy arra vágysz, hogy a bíráló néhány sor olvasása után az anyagodat egy laza mozdulattal a szemetesbe hajítsa? Ugye hogy nem? Mert a döntő hányad sajnos így végzi. Ezért most már ne késlekedj, tudd meg hogyan lehetsz a legjobbak között!